Soorten
Bekende soorten natuursteen zijn marmer, graniet, leisteen en kwartsiet. Natuursteen is leverbaar in vele kleuren, afmetingen en oppervlakte afwerkingen. Bijna alles is mogelijk, denk ook aan combinaties met hout en keramiek tegels.
Niet voor niets wordt natuursteen al eeuwenlang gebruikt voor vloeren en trappen. De tijdloosheid van dit product als basis voor een interieur. De kleur en structuur van de vloer kan worden aangepast aan de verschillende woonwensen, bv door de keuze van soort en afwerking.
Door het gebruik van vloerverwarming, wordt het comfort nog meer vergroot.
Marmer heeft meer pastelkleuren, waar vaak aders doorheen lopen. Dit is in matglans en hoogglans te verkrijgen. Kalksteen is een soort die in ons land erg populair is. Mooi om te zien zijn de fossiele resten van planten of dieren die er soms nog in verstopt zitten. Elke tegel is uniek en wie dan ook een egale vloer wil zal deze soort niet erg waarderen. De kalksteenkleuren variëren van crème,geel,rood,bruin maar ook grijs en zwart. Ook het oppervlak kan verschillen: glanzend, dof of ruw.
Leisteen ontstaat door klei-afzettingen. Dit zorgt voor wat een grof oppervlak. Verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, antraciet, bruin en zwart.
Kwartsiet(zandsteen) is meer gelaagd en heeft een stoere look. Dit is ooit zand geweest. Het materiaal is slijtvast en te verkrijgen in zanderige kleuren als crème, grijs, bruin, wit en geel. Kwartsiet en leisteen zijn op het moment weer de trend. Het is het stoere van dit materiaal wat de mensen weer meer aanspreekt.
Graniet,dat diep in de aardkorst ontstaat, is herkenbaar aan de gespikkelde structuur en is verkrijgbaar in vele kleuren. De bruin- en roodtinten worden het meest gebruikt. Het is erg slijtvast en vraagt weinig tot geen onderhoud.
Afwerking oppervlak
De meeste soorten kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt:glanzend, dof of ruw.
Glanzend: gezoet, gepolijst
Dof: gezaagd, geschuurd of oud gemaakt
Ruw: gefrijnd,gestraald gevlamd of een splijtoppervlak.
De keuze van afwerking hangt samen met smaak en het soort natuursteen dat wordt gekozen. Hoe meer een tegel glanst hoe intenser over het algemeen de kleur en structuur van het natuursteen. De steen gaat meer “leven”. Andersom geldt dat hoe ruwer de tegel des te fletser de kleuren en hoe minder zichtbaar de tintverschillen.
Niet alle natuursteen kan alle bewerkingen ondergaan. Soms is het gewoon niet mooi of is het effect niet blijvend. Verder moet de afwerking van het oppervlak worden afgestemd op de toepassing, de gebruiksintensiteit en het onderhoud.